Dec

11

Blogging και Άγιος ο Θεός..!

Posted by : Cubik-s | On : December 11, 2012

Έχει αρχίσει και αναρωτιέται πολύς κόσμος τι είναι τούτο το blogging. Δε νομίζω να είναι κάτι το οποίο είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος. Από την άλλη υπάρχουν κάτι εκατομμύρια blogs πλέον, μη σας πω και περισσότερα, που το κάνει ιδιαίτερα δύσκολο να αναγνωρίσεις ποιο είναι αυτό που σε ενδιαφέρει και ποιο όχι. Δημιουργούνται και κάτι εκατοντάδες σχεδόν τη μέρα, άρα αντιλαμβάνεστε το χάος για το οποίο συζητάμε.

blogging

Υπάρχει όμως μία βασική διαφορά του ερασιτέχνη blogger και του επαγγελματία. Εμείς καλή ώρα εδώ στην αγαπημένη μας Cubik-S, δεν είμαστε bloggers. Δε θέλουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε οι καλύτεροι αρθρογράφοι ούτε ότι το blog μας είναι άξιο κατάταξης στις λίστες με τα διασημότερα blogs του πλανήτη. Εμείς bloggάρουμε για εμάς, για τη δουλειά μας, για αυτά που που κινούνται και επηρεάζουνε τα projects μας και την καθημερινότητά μας καθώς και για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας μαζί σας. Είμαστε ερασιτέχνες και το γουστάρουμε. Ακόμα και όταν αρθρογραφούμε αλλού, το κάνουμε επειδή χαρήκαμε που κάποιος μπορεί να έχει ζητήσει τη γνώμη μας για κάποιο θέμα.

Από την άλλη υπάρχει το επαγγελματικό blogging. Και αυτό είναι άλλου “παπά ευαγγέλιο”. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί κάποιος επιλέγει να είναι επαγγελματίας blogger. Και κακώς πιστεύουν πολλοί ότι δεν υπάρχει μία “x” εταιρική χροιά ας το πούμε, στο να είσαι κάποιος που η γνώμη του και το περιεχόμενο του blog του μετράει. Κοιτάζοντας με αυτή τη σκοπιά τον παγκόσμιο bloggoχάρτη τότε αρχίζεις να αναγνωρίζεις πρόσωπα, αναγνωρίζεις γραφή, καταλαβαίνεις αλλιώς το περιεχόμενο ειδικά όταν ξέρεις ποιος το γράφει, αλλά περισσότερο απ’όλα, βλέπεις την οικονομική στήριξη που του παρέχεται από δυνατά brands που βάζουν πλάτη και για τον blogger και για το blog του. Το blogging πλέον πολύ εύκολα ανάγεται και σε ένα δυνατό tool για branding όσο και σε ένα ακόμα δυνατό entrepreneurial βήμα προς μία κατεύθυνση.

paid-blogging

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες στις οποίες είναι εμφανή αυτή η δυνατότητα είναι αφενώς το fashion και αφετέρου το technology. Στο fashion μπορούμε να μιλάμε για καθαρό branding της υποφαινόμενης/ου ο οποίος επιλέγει να μοιράζεται μέσα από φωτογραφίες και αρθράκια στυλιστικές επιλογές, brands που του αρέσουν για ρούχα, κοσμήματα, γυαλιά κλπ. Ας μην ξεγελιούνται μερικοί που θεωρούν πως οι πιο διάσημοι/ες fashion bloggers είναι οι διάσημοι ηθοποιοί ή τραγουδιστές. Απεναντίας, οι διάσημοι fashion bloggers απέκτησαν τη φήμη τους με υπομονή και επιμονή, post after post, και με την ικανότητα τους να θεωρούν πως φυσικά η γνώμη τους μετράει. Δημιουργήσανε ένα brand του εαυτού τους βάση της πόζας τους και της επιλογής των ρούχων και των αξεσουάρ κάθε φωτογραφίας τους με κόπο και πολύ δουλειά. Όσοι όμως πίστευαν σε αυτό θέρισαν τους καρπούς των κόπων τους με όποιο τρόπο οι ίδιοι μπορεί να επέλεξαν. Αναγνώριση, στάτους, υποστήριξη από διάσημα brands, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει που έκαναν ένα απλό blog την πηγή του εισοδήματός τους κάνοντας αυτό που τους άρεσε περισσότερο… ποζάροντας!!

fashionbloggers

Η άλλη κατηγορία είναι η τεχνολογία. Οι διάφορες πτυχές της στην αρχή μπορεί  να το έκανε δύσκολο να αντιληφθούμε τι εστί techblog. Ξεχνάμε όλα τα είδη gadgets για αρχή και ας προσηλωθούμε καθαρά ότι αφορά τεχνολογικά start-ups και apps παιχνιδιών. Εκεί το blogging έχει να κάνει καθαρά με τη δοκιμή αυτών των παιχνιδιών. It takes one to know one όμως. Που σημαίνει πως δεν μπορεί πραγματικά ο καθένας να είναι techblogger. Οι γνώσεις οι οποίες χρειάζονται πάνε πέραν του “πόσο γαμάτο είναι το angrybirds”. Και πέραν αυτού, τα διάσημα gaming και techblogs έχουν άμεση πηγή εισοδήματος εάν και εφόσον το αποφασίσουν παραχωρώντας επί πληρωμή χώρο για διαφήμιση των apps. Μην βιαστείτε να πείτε πως είναι το ίδιο με οποιοδήποτε πόρταλ που πουλάει χώρο διαφήμισης. Τα συγκεκριμένα blogs είναι ιδιαίτερα και με φανατικό κοινό, δημιουργώντας μία “δεξαμενή” αναγνωστών συγκεκριμένη. Δεν υπάρχει πιο πιστό κοινό από το tech κοινό, άρα πάντα θα είναι μετρημένα τα τεχνολογικά blogs τα οποία εμπιστέυονται, άρα μόνο λίγα έχουν την ευχέρεια να αποτελέσουν και από μόνα τους ένα start-up.

Είστε λοιπόν bloggers; Σας αρέσει να μοιράζεστε τη γνώμη σας; Θέλετε να δείτε πως να έχετε εισόδημα από αυτό; Μπορεί να έχουμε λοιπόν ένα δύο tips για εσάς σε επόμενο post. Μέχρι τότε όμως, blog yourselves out!!!

Pic Source: ultanzeydan.edublogs.org, wearesocial.com.au

Της Άντρεας Σολομωνίδου